Kök

Vällagad mat, lagad från grunden. Ox-, fläsk- och kycklingkött som är producerat i Sverige och färsk fisk. Och att våga göra saker som kan kännas svårt innan. Det är utgångspunkten i köket på Staffanstorps Montessori där Johanna Wallberg är kökschef och Pernilla Menguy assisterande kock.

Viktiga ledord i köket är variation, näringsriktighet och ekonomi. Maten är ett av de prioriterade områdena på Staffanstorps Montessori och det läggs därför mer pengar på maten än på många andra skolor.

En typisk veckomatsedel

Måndag: Kyckling och currygryta med bulgur
Veg: Grönsaksragu med bulgur

Tisdag: Råraka med bacon och lingon
Veg: Råraka

Onsdag: Ugnsrökt lax med ljummen potatissallad och dillyoghurt
Veg: Dillstekta vårgrönsaker

Torsdag: Fläskschnitzel med potatis och ärter
Veg: Bulgursallad

Fredag: Pasta med tomatsås och grekisk sallad

 

Tre frågor om maten till Kira Boussard, 8 år, elev på Staffanstorp Montessori

Vad gör matrådet?
– Det är elever som pratar med oss andra om maten, och vilken mat vi vill ha. Sedan får alla rösta och sedan pratar matrådet med kocken.

Vad är det bästa med maten i skolan?
– Att den är så god!

Vilken maträtt är den godaste ni får?
– Köttbullar och så är påskmiddagen med tre rätter riktigt god.

 

Matrådet
Eleverna är engagerade i skolans matråd och diskuterar varje månad mat, hållbarhet och ett ekologiskt tänkande kring denna.

Matrådet deltar och anordnar ”ekomellis” i naturskyddsföreningens regi.

 

Länkar:

Ekomellis